Trade Label is opgezet als openbaar project. Participatie en transparantie staan centraal uit principe (gebrek aan transparantie is een belangrijke oorzaak voor de instandhouding van misstanden in productketens) en als voorbeeldproject voor democratische vernieuwing waarbij elke projectstap inzichtelijk en toegankelijk voor input wordt gemaakt.
Versie 0.1.1 – Open voor input
Deze situatieanalyse is gericht op:
- Het in kaart brengen van marktomstandigheden (heel goed t/m heel slecht)
- Het gebruik en de effectiviteit van keurmerken
- Vul aan in de reacties
Het doel is om de reacties te peilen en te documenteren van 1000+ consumenten, 500+ bedrijven, alle keurmerken, belangenorganisaties en experts (zie overzicht van belanghebbenden).
Onderzoek marktomstandigheden
Doe mee. Download het onderzoeksformulier. Kies een thema.
- Mensen algemeen (vrij naar eigen inzicht)
- Mensenrechten
- Arbeidersrechten
- Arbeidsomstandigheden
- Fair trade
- Overwerk
- Leefomstandigheden omwonenden
- Leefomstandigheden (seizoen)arbeiders
- Dieren algemeen
- Runderen
- Melkkoeien
- Vleesrunderen
- Varkens
- Kippen
- Overig
- Geiten
- …
- Aarde algemeen
- Bodem
- Water
- Lucht
- Klimaat
- Biodiversiteit
- Natuur
- Plantages
- …
Feedback over de opzet van het onderzoek en formulier is welkom.
Alle ingediende tabellen worden gebruikt voor deze situatieanalyse en het openbaar ontwikkelen van een universeel referentiekader voor duurzaamheid.
Marktanalyses & Onderzoek
- Autoriteit Consument & Markt
- Vul aan in de reacties
Overzicht van bestaande keurmerken en bedrijfslogo’s
Er zijn 300 keurmerken voor duurzaamheid. Onderstaande organisaties bieden een overzicht op hun website.
- Voedingscentrum
- Milieu Centraal
- Consumentenbond
- Keurmerken.net
- Overig
- Vul aan in de reacties
Beleid NL en EU
Overzicht van Nederlandse en Europese wetgeving, controle en handhaving.
Bestaande wetgeving
- Vul aan in de reacties.
Wetgeving in voorbereiding
https://www.ad.nl/economie/kleine-ondernemers-lopen-tegen-muur-van-grote-keurmerken-op~a3e0a839/
https://www.ad.nl/economie/angstcultuur-in-vleessector-slachterijwerkers-zwijgen-opgelegd~ac6e847e